Együtt Program 2018

Előre félretenni a nyugdíjra? Lehetséges!

2017. október 17. - Együtt Program

A magyarok többségének annyi megtakarítása sincs, hogy ha elromlik a mosógép, ki tudják cserélni. Ezért szinte elképzelhetetlen, hogy képesek lennénk előre félretenni öregkorunkra. Pedig 20-30 év múlva nem lesz senki, aki eltartson minket, amikor nyugdíjasok leszünk.  Ma a kormány milliárdokat költ el a takarékoskodás segítésére, csak éppen ez a gazdagoknak jut. Inkább támogassa a kormány a kis összegű megtakarítást, segítsen fölkészülni az öregkorra azoknak, akiknek szüksége lesz rá. Az Együtt programja erre tesz javaslatot.


elo_re.jpg

Elég csak a demográfiai helyzetre gondolni, egyre inkább úgy tűnik, hogy a mai aktívkorú emberek többségének nem lesz elég nyugdíja. Így tehát mindannyian tudjuk, hogy jó lenne félrerakni, akár 20-30 évvel az nyugdíjas korunk előtt elkezdeni spórolni. De ha tudjuk is, hogy öngondoskodás nélkül nem fog menni, egyszerűen nem látszik, hogy mi értelme volna havi 2000 vagy 5000 forintot eltenni.

Ma a kormány csak azoknak a takarékosságát támogatja, akik amúgy is jól élnek. A nyugdíjcélú befektetésre járó adókedvezményt teljes egészében azok tudják érvényesíteni, akik havi 120 000 forintot tudnak félretenni. De ma sokan összesen nem keresnek ennyit, pláne nem tudnak ennyit eltenni egy hónapban! Akinek annyi a jövedelme, hogy éves szinten milliós tételt tud félretenni, annak amúgy sem kell az éhezéstől félnie öregkorában.  A kormánynak minél több embert kell öngondoskodásra bírnia, különben hosszú távon összeomlik a rendszer.

Az államnak viszont pont azokat kellene segíteni, akik megfeszülnek, hogy hónapról hónapra félre tudjanak tenni, és a spórolás mellett még új cipője is legyen a gyereknek. A nyugdíjtakarékosságot az állam kiegészíthetné, ahogy most adókedvezményben lemond a bevételről. Ha valaki minden hónapban félre tud tenni 5.000 vagy 10.000 forintot, azt az állam egészítse ki újabb 5000 forinttal. Ha valaki havi 50.000 forintot tenne félre, azt is segítse az állam, de ne 50.000 forinttal, annál jóval kevesebbel.

Ma a vidéki kisnyugdíjasok és a milliós nyugdíjat kapó emberek között hatalmas a szakadék. Mindenkinek van felelőssége abban, hogy gondoskodjon magáról, de perverz dolog, hogy a kormány csak azokat segíti, akiknek már amúgy is jól megy. Senkinek nem érdeke, hogy 30 év múlva öregek százezrei éhezzenek, ezért a lehető leghamarabb el kell kezdeni érdemben segíteni azokat, akik szeretnének spórolni, de nem milliomosok.

Mi az Együttben egy ilyen nyugdíjrendszert akarunk megvalósítani. Az Együtt szeptember közepén mutatta be választási programját, ahol ezek a javaslatok is szerepelnek. A közel ötszáz ígéretünket itt olvashatjátok egy szabad és igazságos Magyarországról, amit együtt valóra váltunk Orbán Viktor leváltása után.

A bejegyzés trackback címe:

https://jovoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4713000596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

room_101 2017.10.18. 09:48:45

A nagy nyugdíjat kapók relatíve rosszabbul járnak, mert ha elsíbolták volna a járulékukat, és helyette félreteszik maguknak (sokan vannak is ám ilyenek), sokkal jobban jártak volna.

Medgar 2017.10.18. 10:33:01

Ma a vidéki kisnyugdíjasok és a milliós nyugdíjat kapó emberek között hatalmas a szakadék. A nyugdíj a befizetett járulék után kerül megállapításra. Tehát az együtt szerint a "gazdagoktól" el kell venni a nekik jogosan járó nyugdíjat? Vagy halálra kell adóztani őket és ebből kipótolni a nyugdíjakat? Vagy milyen egyébb forrásból akartok osztogatni, hitelből?

konrada 2017.10.18. 11:38:26

Együtt? hmmm...
Az melyik biztosítónak az önkéntes péntári részlege?: ING, Genertel....?

Dezsike 2017.10.18. 11:54:52

A kézhez kapott fizetésből az emberek jelentős része nem tud félretenni. Az egyetlen jó megoldás, hogy amit ma nyugdíjjárulék címszóval levonnak, az egy névre szóló nyugdíjmegtakarításba menjen. Így mindenki saját magának megteremti aktív korában a nyugdíját, nem a következő generációnak kell ellátnia. Ha pedig valakinek ez előreláthatóan kevés lesz, önkéntesen akár egyszeri összeggel, akár havi rendszerességgel megtoldhatja a kötelező levonáson túl.
Nekem most levonják a nyugdíjjárulékot, de e mellett várják el, hogy magamnak tegyek félre, mert mire eljutok odáig már az a pénz sehol sem lesz... Akkor meg minek fizetem a járulékot? Inkább dolgozok feketén és azt a havi 15000 Ft-ot bedobom egy megtakarításba.

konrada 2017.10.18. 13:12:25

@Dezsike: Névre szólóan megy, nyugodt lehetsz.
...de egyébként nem tudom, mihez kezdenél mondjuk egy 30 évvel ezelőtti 240 Ft kamataival, ha abból kéne megélned (Ti. ennyi az akkori átlagbér 4000 ft manyupos 6%-a...)

Nick a banya 2017.10.19. 21:24:18

Felretettem, elloptak, sokaket velem egyutt, 3 ezer milliard forintot.
süti beállítások módosítása