Együtt Program 2018

Íme 6 segítség az álláskeresőknek

2018. február 10. - Együtt Program

Ha valaki ma elveszti a munkáját, szinte csak magára számíthat. Ha rossz helyen laksz vagy nincs megfelelő végzettséged, netalántán már elmúltál 50, akkor különösen nehéz új helyet találnod. A munkanélküliek új álláshoz segítése mindenkinek érdeke lenne, de ma leginkább csak az alig létező álláskeresési járadék és felesleges bürokrácia jellemzi a rendszert, ami százezreket küld a közmunka megalázó és értelmetlen ördögi körébe. Az Együttnek van programja arra, mivel segíthetnénk a munkanélkülieket.

 a_lla_skereso_kblog.jpg

  1. A 3 hónapos álláskeresési járadék helyett 9 hónapos álláskeresési biztosításra van szükség

Amikor a legtöbb munkanélkülinek hat hónapra, de sokakanak akár másfél évre van szüksége egy új, megfelelő munka megtalálásához, akkor egészen egyértelmű, hogy a 3 hónapos, legfeljebb a minimálbér összegét elérő álláskeresési járadék nem jelent valódi biztonságot, és mindenki csak a korábbi megtakarításaira, családi, baráti kölcsönökre számíthat a felszínen maradáshoz. Sajnos ez arra ösztönzi az embereket, hogy bármilyen munkát elvállaljanak, miközben könnyű belátni, hogy jobban járna az egész gazdaság, ha az emberek a képzettségüknek, személyiségüknek megfelelő munkát találnának, és nem kellene az első ajánlatot elfogadniuk egy-két hónap után, hogy fizetni tudják a csekkeket. Az Együtt szerint ez nem egy segély, hanem egy biztosítás, annak jár, aki korábban megdolgozott érte, ezért így is kellene hívni. A valódi biztonsághoz, hogy tényleg megfelelő állást tudjanak találni a munkanélküliek, az időtartamát meg kell hosszabbítani 9 hónapra, összegében pedig a biztosított utolsó egy éves havi átlagkeresétenk a 60 százalékát kell fizetnie.

 

  1. Munkaügyi központok megerősítése

Ma az országban egyszerre van munkaerőhiány és több százezer ember tartósan munkanélküli. Részben csak politikai szándék kérdése, hogy idővel enyhüljön ez a kettős probléma. Ehhez az államnak új módon kell megközelítenie a kérdést. A munkaügyi központokra sokkal többet kell szánni, a feladatuknak pedig a bürokratikus aktatologatás helyett az álláskeresők segítése kell, hogy legyen. Egy munkaügyi központ nem akkor sikeres, ha minél jobban megszűri az embereket, hogy a lehető legkevesebb álláskeresési támogatást osszon ki, hanem akkor, ha tartós, megfelelő munkahelyekhez segíti az embereket.

 

  1. Együttműködési szerződés a tartósan munkanélküliekkel

Ha valaki 9 hónap után sem talál munkát, azt sem a híd alá kell küldenünk. Együttműködési támogatást biztosítunk 9 hónap után, amely összege megegyezik a közmunkabérrel. Ez azoknak jár,  akik a munkaügyi központokkal közösen megállapított, szerződésben foglalt együttműködési kötelezettségeiknek eleget tesznek. Az egyénre szabott feltételek (amely lehet képzésen való részvétel, a munkaügyi központtal közös aktív álláskeresés, egy támogatott munkahely elfogadása vagy végső esetben közmunka is) célja a munkakeresők segítése és motiválása, hogy idővel valódi, piaci alapú munkahelyet találjanak.

 

  1. Mentorok segítsék a munkanélküliek

Nem rendőr kell azok mellé, akik már évek óta kiszorultak a munka világából, hanem egy mentor. Az együttműködési szerződés megalkotása és követése nem egy bürokratikus teher, hanem egy lehetőség. A képzett mentorok fel tudják mérni, kinek milyen lehetőségei vannak, és hogyan lehet ezeken javítani. Tudják, mire van kereslet, és hogy az egyének tapasztalata, élethelyzete mire ad lehetőséget. Ez egy befektetés, de hosszú távon nagyon is megtérül, nem úgy, mint a közmunka zsákutcája.

 

  1. Képzési utalványt adunk az álláskeresőkenk

Ma sokan azért nem találnak munkát, mert nincs megfelelő végzettségük, de anyagi és családi helyzetük nem engedi meg, hogy továbbképezzék magukat. Mi képzési utalványt adnánk az alap- és középfokú végzettséggel rendelkezők számára, hogy az utalvány felhasználásával fedezhessék az álláskeresésük idején felmerülő költségeiket

 

  1. Járulékkedvezményt a gyakornokoknak

25 évesen nincs még 15 év szakmai tapasztalatod? Nahát! Ma sajnos kevés cég vesz föl pályakezdőket teljes munkára, és elvárja, hogy már fiatalon is „fullos legyen a CV”. De a rendes munka helyett sokszor csak rövid, fizetetlen gyakornoki programokra tudnak jelentkezni a fiatalok tapasztalat nélkül. Ezt sokan nem tudják elvállalni, hiszen nem mindenki tud ingyen dolgozni. Ezért inkább biztosítsuk, hogy a gyakornokok se ingyenmunkát végezzenek, hanem legyenek megbecsülve. Ezt például járulékkedvezménnyel biztosíthatjuk.

 

Az Együtt tavaly szeptemberben mutatta be választási programját, ahol, többek között, ezek a javaslatok is szerepelnek. Közel ötszáz választási ígéretünket itt olvashatjátok a szabad és igazságos Magyarországról. Orbán Viktor leváltása után ilyen országot építünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jovoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr5313651966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészárolós Lőrinc 2018.02.11. 20:51:03

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Ez egy elképzelt HR-es nedves álma a "munkakereső", bazz egy teliberakott titkárnői állásra
nem sikerül több, mint egy éve olyan jelentkezőt találni, aki legalább egy nyamvadt ajánlott
levelet képes lenne hiba nélkül átvenni és iktatni. Aki legalább olvasni tud és legalább két
számjegyű az intelligenciahányadosa, az már évek óta nem szorul rá, hogy keresni kelljen a
munkát és nem azért vált munkahelyet, mert kirúgták.

CyberPunK 2018.02.12. 08:19:49

@Mészárolós Lőrinc: Én speciel támogatnám ezt a 9 hónapos 60%-os álláskeresési segélyt. Sanszosan el is takarodnék fél évre pihizni. :D

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2018.02.12. 09:08:46

Egész jó gondolatok, de azért van egy hiba: a közmunka intézménye ugye megszüntetésre kerül? És ha igen, akkor mi az, hogy az együttműködési támogatás összege megegyezik a közmunkabérrel?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.12. 09:28:43

Az Egyöttnek nagy szüksége lesz minderre, hiszen áprilisban 1 % alatti eredmény várható, így az együttes naplopóknak majd munkéba kell állniuk.
süti beállítások módosítása