Együtt Program 2018

Apával otthon: 4 ok az apahónapok bevezetésére

2017. november 29. - Együtt Program

Ha van két szülő, akkor a legjobb, ha mind a ketten részt tudnak vállalni a gyerekek nevelésében.  Az állam pedig igazságos családtámogatással segíthetné, hogy a szülők több időt töltsenek a gyerekeikkel. Ehhez még önmagában sokkal többet sem kéne költeni, csak okosabban használjuk a családok támogatását. Ezért kellenek apahónapok. Ha csak az egyik szülő veszi igénybe a támogatást, akkor a támogatás egy része elveszik. Így 3 hónap fizetett gyermekgondozást csak az apa kaphat, ha ő nem marad ki a munkából, akkor összesen kevesebb támogatásra lesz jogosult egy gyerek után az anya. Mi az Együttben ezt ígérjük.

ok.jpg

Ezzel jól járnának a szülők és a gyerekek is. Több országban működnek már apahónapok, azaz az állam kifejezetten azt támogatja, hogy néhány hónapig az a szülő is kivegye a részét a gyerekek neveléséből, aki korábban nem maradt otthon a kicsikkel (jellemzően az apák). Svédországban a 480 kivehető nap csak akkor érvényesíthető, ha abból legalább 3 hónapot az apa marad otthon.

A mai magyar családtámogatást gyökeresen át kellene alakítani, hiszen perverz módon ma sokszorosan több támogatást kapnak azok a családok, akik már amúgy is jó anyagi helyzetben vannak, ahelyett, hogy a hátrányokat csökkentenék. Íme néhány érv az apahónapért.

  1. A gyereknek is jó

Hiszen erősebb kötődés alakul ki közte és a szülei között. A legerősebb kötődések nagyon kicsi korban kialakulnak, ha ebből az időszakból az egyik szülő szinte kimarad, később sokkal nehezebb ezt pótolni. Semmi nem helyettesítheti azt, ha valaki egy csecsemőt altathat, etethet, gondozhat.

  1. Az apáknak is jó

Ők is szeretnének a babákkal a lehető legtöbb időt tölteni. Sokszor a munkahelyeken úgy veszik, hogy majd az anya úgyis megoldja a gyerekek gondjait, az apa csak dolgozzon, ameddig kell. Egy ilyen állami támogatással a munkaadók is megszoknák, hogy egy apa is szülő. Ő is törődik, foglalkozik a gyerekkel. És sehol nem lepődnének meg, ha később az apa járna a fogadóórára.

  1. Az anyáknak is jó

A nőknek sokat segít, ha megosztják a feladatokat. Hiszen az az apa, aki bevállalja a főzést, mosást, pelenkázást, az később is kiveszi a részét a házimunkából. Magyarországon a nők a nem fizetett munka és bérezés tekintetében különösen rossz helyzetben vannak.

  1. A munkaerőpiacnak is jó

A munkaerőpiacra is könnyebben jutnak vissza a szülők, hiszen több gyerek esetén az összeadódó sok év kimaradás után nehezebben tudna munkát találni egy anya. Egy fél éves vagy éves kimaradást a cégek sokkal könnyebben tudnak helyettesíteni, és utána még könnyebben vissza tudnak térni a szülők dolgozni: legyen az egy apa vagy anya.

Ezért egy jól működő, 21. századi családtámogatásnak része kell, hogy legyen az apahónap is. Számos egyéni és társadalmi előny származna belőle rövid és hosszú távon is. A világ változik. A kormány pedig segítse azt, hogy a modern korhoz alkalmazkodhassanak a családok.

Az Együtt szeptember közepén mutatta be választási programját, ahol, többek között, ez a javaslat is szerepel. Közel ötszáz választási ígéretünket itt olvashatjátok a szabad és igazságos Magyarországról. Orbán Viktor leváltása után ilyen országot építünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jovoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr813403711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigdata 2017.11.30. 08:50:29

Ahol relatíve nagy a különbség a 2 szülő keresete között, ott e remek szabály mindenképp a családi jövedelem további csökkenésével jár: vagy a keresetkiesés, vagy a támogatás csökkenése miatt, jó eséllyel a statisztikai átlag is több 10 ezer ft bukta/ család lesz.

A perverz családtámogatás meg ugye Gyurcsány szófordulata, de legalább kiderült, kivel van együtt az együtt.

connector 2017.11.30. 09:25:43

Pont az amiatt van a nagy bérkülönbség, hogy a nők a gyereknevelés miatt "rosszabb" munkaerők.

Medgar 2017.11.30. 11:29:34

"Ezért egy jól működő, 21. századi családtámogatásnak része kell, hogy legyen az apahónap is. Számos egyéni és társadalmi előny származna belőle rövid és hosszú távon is." Soroljátok már fel pls:

Pic 2017.11.30. 12:25:15

Nem tudom.

Anno az 5 napot keveselltem, mert az első napok őrületében az szinte semmire nem elég.

ellenérv:
Ott van az, hogy a gyereknek az első időszakban anya kell és szinte más semmi. A Cici és a szoptatás képessége egyelőre csak az anyáknak van leosztva az anyatermészet által. Az ősembereknél a férfiaknak is volt ilyenkor komoly feladata, mert amíg bent a barlangban az asszony foglalkozott a gyermekekkel, addig apa odakint őrt állt a barlang előtt és a lándzsájával hesegette a kardfogú tigrist. A mai világban viszont csak teng-leng a férfiember ilyenkor.

Másrészt aki ilyenkor érdemben tud segíteni az egy másik nő. Nem véletlen, hogy első gyereknél automatikusan megjelenik a nagymama aki hosszabb rövidebb ideig marad és segít.

Mellette:
Az anyákat ezek a bömbölő kis jószágok azért nagyon ki tudják ám készíteni. Különösen első gyereknél komoly macera ez, jól jön a segítség. Mondjuk a mi társadalmunkban ilyenkor tűnnek fel a nagymamák a színen.
Viszont apa is tud segíteni. Emlékszem anno meglepődtem, mikor újdonsült szülőként lövésünk se volt még a dolgokról és a gyereknek zaklatott napja volt valami időváltozás miatt és sehogy sem lehetett elaltatni, csak szenvedett és sírt, és a többórás hiábavaló küzdés az édesanyát is felőrölte. Ekkor jött a tanács.... altasson apuka... és a gyerek azonnal elaludt.....
Megfejtés: az anyán érezte a tejszagot és az nem hagyta nyugodni. Apának meg semleges volt a "szaga" így a mellkasra helyezve ugyanúgy érezte a szívverést, megnyugodott és azonnal elaludt.

Tehát ilyen apróságokban igenis tudnak segíteni az apák, és tényleges hasznuk van .. Csak kérdezzetek meg egy kisbabás anyát, hogy mit adna 2-3 óra nyugodt alvásért. :)))

lehet, hogy 1-2 fizetett apahónapnak is lenne értelme. Első gyereknél biztosan és többediknél is hasznos lehet, hiszen íz újszülött keményen helyet követel magának a család jól kialakult kis rendjében.

bigdata 2017.11.30. 12:35:55

@connector: ez a sokaságra igaz lehet, egyes esetekre meg nem feltétlen. Sőt, mivel jellemzően a párkapcsolatban a női fél a fiatalabb, a legfairebb bérezés esetén is nagy az esélye, hogy a férfi fél jobban keres. De hogy mondjunk két nemileg sztereotip foglalkozást: a programozó apuka és a tanárnő házassága esetén kemény időszaknak néznek elébe, amíg anya éjjel-nappal dolgozik éhbérért, apa meg gyesen van.

2017.12.01. 09:44:53

@Medgar: pl az anyát nem ejtené olyan könnyen a munkahelye. Vagy apu is beleszokna az otthoni tennivalókba, nem érezné magát kívülállónak, anyu nem lenne olyan fáradt, jobb lenne a szex, kevesebb lenne a válás stb stb stb
süti beállítások módosítása