Együtt Program 2018

Teszünk is végre valamit, vagy tényleg 1 millió alkoholista országa leszünk?

7 javaslat a megoldás felé

2018. január 16. - Együtt Program

Évtizedek óta csak a homokba dugjuk a fejüket, nem vesszük észre, hogy sok százezer függő honfitársunk bajban van. A függőségek embereket, családokat tesznek tönkre, évente tízezrek halnak meg a különböző függőségekből eredő betegségekben. Az alkohol, a drogok, a dohányzás, a gyógyszerek, a szerencsejáték okozta problémákon segíteni kell. Nem bűnözőként, hanem betegként kell függő embertársainkra tekinteni. Mi az Együttben ezért készítettünk szenvedélypolitikáról programot, amely megvalósítása nélkül tovább sodródunk a katasztrófa felé!

 orsza_haele_1.jpg

  1. Nincsenek „nemzeti” és „nemzetietlen” szerek

A függőséget okozó szerekkel foglalkozni kell. Legyen az cigi vagy kokain. Miközben a kormány a „pálinka-szabadságharccal” úgy tesz, mintha nemzeti rövideink valami magyar nemzeti virtust közvetítenének. Eközben az illegális szerek témáját tabusítják. Úgy teszünk, mintha nem lenne különbség egy füves cigi, a heroin vagy az ismeretlen eredetű és összetételű dizájner drog között. Beszélnünk kell a cigaretta és az alkohol veszélyeiről is, még ha ezek legális szerek is!

 

  1. Legyen a szenvedélypolitikának felelőse! Legyen stratégia!

Bár létezik Nemzeti Pálinka Tanács, ők biztosan nem segítenek, de nem is az elsorvasztott Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság fogja megoldani az egyre csak gyülemlő problémákat. Ma Magyarországon senkinek nincs terve, hogyan lehetne segíteni az alkoholistáknak, mi legyen a drogokat használókkal. Na, persze néha elmondja a kormány, hogy drogmentes országot akarnak. Mi meg világbékét. De inkább elérhető céljaink legyenek, azok legyenek végiggondolva, készítsünk egy országos szenvedélyügyi stratégiát. Létre kell hozni az Országos Szenvedélyügyi Bizottságot, hogy legyen, aki összefogja az érintetteket.

 

  1. Erősítsük meg az addiktológiát!

Javítani kell az egészségügy helyzetén, és a mainál sokkal hatékonyabb ellátást kell biztosítani, hiszen a függőségben szenvedő betegek egyszerre igényelnek egészségügyi és szociális segítséget is ahhoz, hogy a lecsúszás helyett a társadalom megbecsült tagjai maradhassanak!

 

  1. Segítsük a civileket!

A Fidesz a problémákról hazudik, aki pedig segíteni akar, és tenné a dolgát (sokszor az állam helyett…), azt ellehetetleníti, megfélemlíti. Szerintünk inkább a civilekkel együtt kell dolgozni. Szükség van a civilekre a megelőzés és az ártalomcsökkentés területén is! Újra támogatni kell a tűcsere programokat is.

 

  1. Iskolarendőr helyett szociális munkást!

Tabusítással és álszent hisztériával csak hülyének nézzük a gyerekeket! Az iskola valóban fontos terepe a megelőzésnek és tájékoztatásnak. Ehhez olyan környezetet kell biztosítani, ahol a fiatalok mernek kérdezni olyantól, aki tud is válaszolni a kérdéseikre. Őszinte beszéd és valós válaszok nélkül nem várhatjuk el, hogy a fiatalok komolyan vegyék azt, aki pálinkát iszik, de a „börtöntöltelék füvesekről” prédikál!

 

  1. Dizájner drogok már köztünk vannak!

A törvényeink felett eljárt az idő. Ha hetente jelenik meg az utcán egy ismeretlen összetételű, zavaros eredetű szer, amitől „jól be lehet állni”, akkor nem lehet a régi módszerekkel ellene küzdeni! Mire betiltanánk az egyik szert, már jön három új anyag. Meg kell teremteni a névtelen bevizsgálás lehetőségét, és a civilekkel együttműködve kell gyorsabb válaszokat adnunk!

 

  1. Vitát a gyógyászati kannabiszról

Korunk társadalmi kérdéseiről vitát kell kezdeményeznünk, nem pedig a szőnyeg alá söpörni a problémákat. A gyógyászati célra használt kannabisz ellenőrzött, szabályozott keretek között hozzáférhető kellene, hogy legyen.

 

Az Együtt tavaly szeptemberben mutatta be választási programját, ahol, többek között, ezek a javaslatok is szerepelnek. Közel ötszáz választási ígéretünket itt olvashatjátok a szabad és igazságos Magyarországról. Orbán Viktor leváltása után ilyen országot építünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jovoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8613580347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása