Együtt Program 2018

Rezsifórum helyett újra színházat!

2017. október 26. - Együtt Program

Ma Magyarországon a vidéki kultúrházak omladoznak, üresen állnak, már ahol vannak. A Fideszt csak akkor érdekli a helyi közösségi tér, ha éppen rezsifórumot tartana vagy Soros-tervről hazugságairól harsogná a propagandát. Pedig kultúrára mindenhol szükség volna az országban! Az államnak pedig feladata támogatni a helyi közösségeket és közösségi tereket!

 mu_vha_z_jo_vo_neked.jpg

A kultúra nem úri huncutság, hiszen nem csak arról szól, mint a legújabb opera bemutatóról az Andrássy úti palotában, vagy éppen egy új kortárs kiállításról a Műcsarnokban, esetleg hogy melyik magyar alkotót díjazták éppen egy trendi nemzetközi filmfesztiválon.

Minden magyar városban és faluban lehet helyi kulturális életet létrehozni. A kultúra lényege az, hogy ne csak az elit lehessen “fogyasztója” a művészetnek, hanem mindenki számára nyújtson élményeket, közvetítsen értékeket a budapesti értelmiségitől egészen a kisfalvak lakóiig. A kultúra képes jobbá, szebbé és tartalmasabbá tenni sok ember életét!

Fontos az is, hogy egy-egy fővárosi színház hány vendégelőadást játszik vidéken, vagy megvalósulnak-e a kortárs író-olvasó találkozók távol a nagyvárosoktól. Az igazi megoldást azonban csak az jelentheti, ha az általános iskolákban nemcsak írni, olvasni és számolni tanítják meg a gyerekeinket, hanem kinyitják számukra a kulturális értékek tárházát!

Ezért támogatni kell a leghátrányosabb helyeken is, hogy legyenek helyi kultúrházak. Lehetséges XXI. századi közösségi tereket építeni. Lehetséges, hogy pezsgő és izgalmas klubok, kiállítások, beszélgetések vagy előadások legyenek a néhány ezer fős településeken is. Ezeknek a kereteit az állam tudná biztosítani, csak akarni kell.

Akiket gyerekként tanítanak meg felismerni a művészetek által közvetített élményeket, azok számára még jobban feltárul a világ. Érteni fogják az őket körülvevő környezetet, megtanulják, hogy egy igazi demokráciában szabadon vállalhatják önmagukat, és életük folyamán nem legyőzni kell a másikat, hanem együttműködni vele. Ezért valljuk az Együttben, hogy szabad és igazságos ország nem létezik szabad és mindenki számára hozzáférhető kultúra nélkül!

Mi tudjuk, hogy az emberek helyben tudják, hogy mit szeretnének, mire kíváncsiak. Nem rezsifórumokat kell tartani a vidéki kultúrházakban, hanem olyan programokat, amik az ő közösségüknek fontos, amikre ők kíváncsiak. Mert a helyi közösségek nélkül nincsen összetartó ország és nemzet.

Az Együtt szeptember közepén mutatta be választási programját, ahol ez a javaslat is szerepel.  A közel ötszáz ígéretünket itt olvashatjátok egy szabad és igazságos Magyarországról, amit együtt valóra váltunk Orbán Viktor leváltása után.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jovoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr7913091438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.27. 16:12:14

"A kultúra lényege az, hogy ne csak az elit lehessen “fogyasztója” a művészetnek, hanem mindenki számára nyújtson élményeket, közvetítsen értékeket a budapesti értelmiségitől egészen a kisfalvak lakóiig."

Nálunk a faluban régebben Lakodalom Lajos művész úr terjesztette a zenei kúltúrát, mindég teli volt a művház. Most, hogy az orbáni diktatúra koncepciós vádakkal őt is elhalgatata, legutób már csak egy Mócart nevű régimódi, tehetségtelen és tökunalmas szerző művecskéit jáccotta egy dilettáns vonósnégyes. Félig is csak azért telt meg a művház, mert az iskola két plussz ötös ígért azoknak a gyerekeknek, akik a szüleikkel együtt elmennek meghalgatni a zenekart. Abbú is láccott, mennyire nem értenek a zenéléshez, hogy kótából játszottak. Na, hát Lakodalom Lajos művész úr kóta nélkül is krva jól tud zenélni, ezek meg a kótából is csak ösze-visza cincoktak.

Akkó má inkább rezsifórum, mer az iljen mócartos kultúrábú nem kér a nép.
süti beállítások módosítása