Együtt Program 2018

Nem csak a 20 éveseké a világ! Munkavállalás nyugdíj mellett

2017. november 14. - Együtt Program

A mai merev nyugdíjrendszerben a nyugdíjba vonulás pillanatával minden átmenet nélkül aktív dolgozó emberekből passzív eltartottak leszünk. Pedig az egyéni élethelyzetek sokaságában sokkal jobb lenne egy hosszabb átmenet, amikor az ember először esetleg csak kevesebbet dolgozik, de a hasznos tapasztalatát és megszerzett tudását még nem kéne kidobni az ablakon. Ezért kell bevezetni a részmunka-résznyugdíj rendszerét.

a_su_lt_zo_ld_paradicsom_egy_nagyon_jo_fil_ne_zze_tek_meg.jpg

Bár elképesztő munkaerőhiány van ma Magyarországon, a kormány megtiltotta a nyugdíjasok alkalmazását az állami szférában. Pont olyan területeken, például a tanároknál, ahol az évtizedes tapasztalatokra nagy szükség lenne. Éppen ezért segíteni kell azokat, aki bár idősek, de még szeretnének dolgozni. És igaz ez a tanárra, orvosra, ápolóra vagy villanyszerelőre is.

Aki nyugdíjas, az nem mindig beteg, öreg és passzív ember. Sokan még életerősek, tenni akarnak a közösségükért, munkájukért. Bár sokszor már a napi 5X8 órát nem is bírnák, de heti néhányszor, akár napi 4-6 órában igenis szívesen maradnának még dolgozni. Van, aki szívesen foglalkozna az unokákkal, hobbijával, törődne az egészségével, de azért nem hagyná ott a korábbi karrierjét egyik napról a másikra, ebben a helyzetben is jól jönne a rugalmas nyugdíjazás.

Így a nyugdíjazás időpontja sem lenne kőbe vésve. Persze aki kicsit előbb elmenne résznyugdíjasnak, az valamivel kevesebbet kapna. Aki a javasolt nyugdíjkorhatár után tovább dolgozna, annak pedig több járna. Ezeket a biztosításmatematikai részleteket pontosan ki lehetne dolgozni, és sokat javítana a nyugdíjrendszer fenntarthatóságán az is, ha akár csak néhány ezer ember valamennyivel tovább dolgozik. A korai nyugdíjazás pedig szintén rugalmasabb lenne.

A nyugdíjrendszerben a dolgozók és a nyugdíjasok nem alattvalók. A nyugdíjrendszer van értünk és nem fordítva. Éppen ezért elvárhatjuk, hogy az állam vegye figyelembe az egyéni élethelyzeteket, és ne büntessen, hanem jutalmazzon azért, ha valaki dolgozni akar idős korában is. Segítse azt, aki tenne még a társadalomért.

Az Együtt szeptember közepén mutatta be választási programját, ahol ez a javaslat is szerepel. A közel ötszáz ígéretünket itt olvashatjátok egy szabad és igazságos Magyarországról, amit együtt valóra váltunk Orbán Viktor leváltása után.

A bejegyzés trackback címe:

https://jovoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6213272687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása