Együtt Program 2018

Ez az első lépés, hogy legyenek Magyarországon Nobel-díjasok

2017. október 24. - Együtt Program

Állandóan büszkén soroljuk, hogy mennyi magyar Nobel-díjas tudósunk van. Hogy hány világhírű kutatót adtunk a világnak mi, magyarok. Csak éppen ezek a nagy koponyák mind külföldön válnak sikeressé. A fiatal kutatók nem akarnak itthon maradni, hiszen a kutatók és felsőoktatásban dolgozók a legkevésbé sincsenek megbecsülve. Így a jövő generáció is csak elgyötört, túlterhelt oktatóktól tanulhat. Amíg a felsőoktatási oktatók bérét nem duplázzuk meg, addig nem is álmodhatunk újra Magyarországon dolgozó Nobel-díjasról.

nobel.jpg

 Ha ma egy egyetemi tanár azt hazudná, hogy csak 7 általánosa van, lehet, hogy találna magának olyan munkát, amivel többet kereshetne, mint kutatóként. Akiknek a következő generációkat kell oktatni, akik kutatóként a világ élvonalába akarnak tartozni, azoknak itthon sokkal többet kell küzdeni sokkal kevesebb pénzért, mint néhány száz kilométerre tőlünk Nyugatra.

 

Jellemző. Az egész annyira jellemző! De mi az első lépés? A válasz egyszerű: pénz nem számít. Az oktatás rendbetétele ugyanis minden pénzt megér, csak okosan kell csinálni! Négy év alatt duplájára kell emelni a felsőoktatási oktatók bérét. Nem csak azért, hogy a legjobb koponyák ne hagyják el a pályájukat, hanem azért, hogy az agyelszívás ne érintse az egyetemeinket.

Az nem elhanyagolható szempont, hogy legyenek olyan oktatók, akik a gyerekeinknek a felsőoktatási intézményekben átadják a tudást. Az oktatónak pedig, ha több pénzt visz haza, több ideje lesz a kutatásra, több publikálási lehetősége lesz, ami a szakmai előmeneteléhez szükséges. Több ideje marad az előadások színesebbé tételére, jobb kedvvel, nagyobb lelkesedéssel áll a katedrára.

Ha pedig ezek együttesen megvannak, akkor az egyetemek olyan színvonalú oktatást tudnak biztosítani a gyerekeinknek, olyan tudással ruházzák fel őket, amelynek segítségével nem csak a munka világában, hanem a tudomány területén is sikeresek lehetnek. Működő egyetemek nélkül nem lesznek világhírű tudósaink, és megfizetett oktatók nélkül biztosan nem lesznek működő egyetemeink. De ez csak az első lépés.

Az Együttben kidolgoztuk a többi lépést is, hogy egy jól működő felsőoktatásunk legyen. Az Együtt szeptember közepén mutatta be választási programját, ahol ezek a javaslatok is szerepelnek. A közel ötszáz ígéretünket itt olvashatjátok egy szabad és igazságos Magyarországról, amit együtt valóra váltunk Orbán Viktor leváltása után.

A bejegyzés trackback címe:

https://jovoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr9513067288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása