Együtt Program 2018

Így leszünk a programozók országa

2018. február 14. - Együtt Program

A következő évtizedekben egyre nagyobb szükség lesz programozókra, a számítástechnika és programozás ismerete még a mai értékénél is sokkal fontosabb lesz. A robotizáció előrehaladtával számos mai munkahely fog megszűnni, az új munkahelyekre pedig másféle tudásra lesz szükség. Néha úgy tűnik, hogy a mai oktatáspolitika a XXI. század helyett inkább a XIX. századra készítené fel a fiatalokat, de van megoldás! Az Együtt tudja, mit kell tenni. Tudjuk, hogyan lehetnénk a programozók országa!

programozo_blog.jpg

Először is a közoktatásban kell informatikai és programozási alapismereteket tanítani. Már egészen kis korban is lehet tanítani azt a fajta gondolkozást, amit a programozás igényel. Erre vannak magyar példák is, és a mai fiataloknak, bárhol is fognak elhelyezkedni, szükségük lesz digitális kompetenciákra. Úgy kell átalakítani az oktatási rendszert, hogy az hasznos tudást adjon. Ebben pedig helye van a programozásnak. A magolás helyett ezt kell tanulni!

De a digitális kompetenciákat nemcsak az informatika órán kell fejleszteni, hanem az oktatás minden szintjén, az összes tantárgynál. Ahogy már mi is írtunk róla, mi minden gyerek kezébe adnánk egy tabletet.

Ma rengeteg fiatal érzi úgy, hogy egy érettségi vagy OKJ, de sokszor egyetem után sincs még olyan tudása, amivel könnyen állást is találhat. Így sokakban fölmerül, hogy programozó legyen, hogy egy olyan szakmát tanuljon meg, amivel azonnal el tud helyezkedni, jó fizetéssel. Hiszen ez egy hiányszakma. Ezért kell támogatni a programozói képzéseket. Az államiakat fölülvizsgálni, és azoknak is segítséget nyújtani, akik magánoktatást választanák.

Az ilyen típusú akkreditált programozási képzésekre kiterjesztenénk a diákhitel programját, hiszen sokaknak nehézséget jelent a megélhetés biztosítása és a viszonylag magas tandíj megfizetése egyszerre. Ezzel nemcsak azok tudnák magukat programozóvá képezni, akiknek több hónapnyi megtakarításuk van, hanem azok is, akik már régen nem tudtak elhelyezkedni és az állam segítségére szorulnának.

Az Együtt tavaly szeptemberben mutatta be választási programját, ahol, többek között, ezek a javaslatok is szerepelnek. Közel ötszáz választási ígéretünket itt olvashatjátok a szabad és igazságos Magyarországról. Orbán Viktor leváltása után ilyen országot építünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jovoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr6513667452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2018.02.14. 17:22:55

addig olvastam h egyutt program

ha ha ha

conchita wurst 2018.02.14. 17:24:06

"Ma rengeteg fiatal érzi úgy, hogy egy érettségi vagy OKJ, de sokszor egyetem után sincs még olyan tudása, amivel könnyen állást is találhat"

hat meg amikor kormanyoztatok es 3x ekkora volt a munkanelkuliseg

ha ha ha

Bolshevik 2018.02.14. 17:33:17

Szívesen elküldeném az Együttet a picsába úgy általában is meg asszonyverő pszichopata Juhász Péterestül is, de konkrétan a programozóképzés jó ötlet.

Visceroid 2018.02.14. 18:30:32

Programozni könnyű. Matekozni nehéz. Az igazi programozó matematikus. Mármint igazi matematikus.

midnightcoder2 2018.02.14. 18:44:57

@Visceroid: Ja. És csak Fortranban programozik. Amúgy a programozásnak és a mateknak annyira nagyon nincs sok köze egymáshoz, kivéve pár célterületen, de alapvetően másféle gondolkodást igényelnek. Ugyanakkor kb. hasonló képességek kellenek hozzá, ergo ha valakinek felmentése volt általánosban matekból annak túl sok babér nem terem itt sem.

midnightcoder2 2018.02.14. 18:54:13

"Ebben pedig helye van a programozásnak. A magolás helyett ezt kell tanulni!"

Ahhoz hogy eredményesen tudj programozni (vagy bármilyen szellemi melót végezni) első körben jókora adag rövid és hosszú távú memória kell. Az. hogy mennyire vagy jó elég nagyban függ attól, hogy mekkora részét látod át a programnak, és hogy mennyire érted meg a dokumentációt. Ehhez három dolog kell: memória, memória és memória. Igen, a gugli barátunk mellett is. Ezt pedig bizony magolással lehet fejleszteni. A másik dolog amire a magolás jó, az a monotóniatűrés fejlesztése. Mert a programozó élete sem csupa móka és kacagás, és bizony van olyan hogy jó sok száraz és nem is mindig egyértelmű szöveget kell elolvasni (és nem is mindig az anyanyelveden), van hogy huszadszor kell letesztelni ugyanazt a dolgot. hogy meggyőződj arról hogy egész biztosan jól működik.

"mi minden gyerek kezébe adnánk egy tabletet"
Ami amúgy jó dolog, csak programozni és általában tartalmat előállítani vele annyira pont nem.

legyetek 2018.02.14. 19:08:53

Ugye ezt a blogbejegyzést nem programozó írta? Mert, ha igen, akkor nagy a baj.

Bambano 2018.02.14. 19:51:16

hát igen, hiányzik már, hogy az országban mindenki orvos, fociszakértő, úszóedző, jogász, erkölcsi tanácsadó és programozó is legyen, mint egy falat kenyér.

aki ezt az emeletes baromságot kitalálta, hogy mindenkiből programozót kell csinálni, az nem csak ócska diktátor, hanem még a harmadik szomszédja is hülye.

Bambano 2018.02.14. 19:52:37

@midnightcoder2: amíg a programozás alaptárgya a progmódszertan és az gyakorlatilag matlog, addig de, a programozáshoz kell matek, sok.

Sequoyah 2018.02.14. 20:58:48

@midnightcoder2:
Gondolom benned nem egy programozot tisztelhetunk...
Pont nem memoria es monotoniatures kell a programozashoz:) Nem lattam meg tul sok jo programozot aki jol birta volna a monotoniat, mert mindegyik olyan, hogy ha ugyanazt a monoton feladatot sokszor kell vegrehajtani, akkor inkabb ir ra egy programot. Meg akkor is, ha a program megirasa tobb idobe telik mint monoton modon ismetelgetni a feladatot amig kesz nincs.
Memoria pedig vegkepp nem kell, amit hasznalunk azt ugyis megjegyezzuk, a tobbinek pedig utanajarunk. A programozas az uj dolgok kitalalasarol szol, nem a regiekre valo emlekezesrol.

A programozashoz logika kell elsosorban, es annak a fo nyelve a matek. Nem mondom hogy csak jo matekosbol lehet jo programozo, de eleg nagy a korrelacio a ketto kozott...

Duplaxiii 2018.02.14. 22:37:38

OK, ismét egy konkrét igazolás arra, hogy az együttnek semmi értelmes programja nincs!
A témában több mint 35 éve élő emberként jelzem a momentumos programalkotóknak, hogy a programozók országa == a betanított munkások országa!
A programozás ugyanis a IT szakma alja, a betanított munkás kategóriája.
A programozó ugyanis egyet tud, egy adott programnyelven megvalósítja számtalan, nála halmozottan nagyobb tudású, tapasztaltabb szakemberek terveit.
Az esztergályos legyártja a mérnökök terveit.
Szóval miért kell egy országban eszméletlen betanított munkás?
Hogy a multicégek bérptogramozásához, amiről a programozó valójában semmit sem tud!, legyen olcsó munkaerő.
A programozó nem hoz létre értéket, nem fejleszt, nem tervez.
Végrehajt.
Ja, hogy a momentum a blogger és gamer halmazból indul ki?
Miért kell egy országnyi önjelölt webprogramozó?
Miért kell egy országnyi java, PHP és más modulgyártó?
Miért kell egy országnyi mobilapp fejlesztő?
A momentumosoknak: a IT és a programozás lényege a rendszertervezés, a folyamatervezés, folyamatszervezés, adatbázistervezés, hálózatfejlesztés, felhasználói ergonómia fejlesztés és így tovább.
Mint egyetemi szak és minimum 10 év üzemi gyakorlat.
Hát persze, hogy a neoliberális elvek mentén egy gyorstalpalós programozóképzés majd megoldja az IT gondjait.
Egy része megoldja, a külföldieknek a bérmunkásképzést.
Ez a momentum terve?
Kiszolgálni a gazdikat?

Duplaxiii 2018.02.14. 22:46:00

@Bambano:
Bszki, de mit programozol? Mi az a szint, amit te dönthetsz el???
Egy haveri minialkalmazásnál megteheted, de egy valódi rendszernél szavad sincs!
Mert aki szólhat, az nem a programozó, hanem a programtervező, a programozó-matematikus.
De itt a fapados betabnított programozóképzés a cél!
Mit fognak programozni? Milyen nyelven? Miért?
A tanfolyam majd előír egy nyelvet.
Hogy a valódi igényhez meg az nem jó és más kellene? Megint tanul?
Az életben a kész tervezés után választjuk ki a programozókat.
A tervezés során alakul ki a programkörnyezet, az feladathoz alkalmas és célszerű környzete, majd ehhez választjuk a "szerelőket".
Ki fog tesztleni? Ellenőrizni, hibákeresést végezni?
K fog dokumentálni?
Miért hiszed, hogy egy programozó tudja a felhasználói ergonómiát?
Egy valós péládból mondom, hogy végzett zsenik képtelen felfogni, miért kell egy vékonyklienses rendszer képernyőterveit optimalizálni, hova kell rakni a mezőket, gpmbokat!
Egy programozó majd tudja, hogy mi kell a vállalatirányításban, a logisztikában, a oktatásban, a kutatás-fejlesztésben, a mérnőki-tudományos világban?
Még a rendszert sem fogja fel!
Ne sztároljátok már az önképzett copfos kockásinges generációt.
A webprogramozás is már elavult, ma már Mi alapú fejlesztőkörnyzetek vannak, nem texteditoros programozás kell már.
Például adabázis vonalon az sql vonal már a múlt... Már nem az a menő, hogy programozól, hanem megmondod, mit akarsz! És a többit majd megkapod. Ez a jelen, nálunk a múltat oktatják, mert még ez kell a multiknak.

Bambano 2018.02.14. 23:08:49

@Duplaxiii: ezt az mi-s meg sql már nem menő agymenést én is olvastam a netakadémiás gyerek blogjában, röhögtem is rajta egy jót.

" Miért hiszed, hogy egy programozó tudja a felhasználói ergonómiát?": mondtam én ilyet, vagy te is csak egy sima funkcionális analfabéta vagy?

Sequoyah 2018.02.14. 23:54:40

@Duplaxiii: Nem tudom hogy mit muveltel te 35 evig, de hogy a szakmahoz kozod nincsen, az biztos:D
Szerinted egy legalja betanitott munkas az, aki legalabb 300k HUF fizetest kap havonta, de inkabb duplaja, es attol akar folfele is?
Lehet, hogy te sajat magadbol kiindulva azt hiszed, hogy nem csak te, de senki mas sem ert ahhoz amit csinal, es csak a kezet fogjak betanitott munkaskent, de lehet hogy inkabb csak te vegzed szarul a szakmadat.

Adam Gyenge 2018.02.15. 03:22:15

@Bolshevik: Juhász azóta cáfolta a vádakat, és a volt élettárssal megegyeztek a gyermekelhelyezési perben, ami azt jelenti hogy a vádak is visszavonásra kerültek.

Bolshevik 2018.02.19. 17:30:41

@Adam Gyenge: Azt ugye sejted, hogy ha ez nem Juhász Péterrel hanem mondjuk Deutsch Tamással lenne hír, akkor még most is ezen rugózna az index és fölényesen kikacagnák az olyan mondatokat, hogy "Deutsch azóta cáfolta a vádakat"?

Adam Gyenge 2018.02.19. 18:07:26

@Bolshevik: Az ártatlanság vélelme Deutsch Tamásnak is járna, ahogy jelen esetben Juhász Péternek is járt. A vádak visszavonása óta viszont minden ilyesfajta kijelentés csak egy olcsó rágalom.

Bolshevik 2018.02.19. 22:02:57

@Adam Gyenge: Abszolút, én tutibiztos vagyok benne, hogy nem erről szólna ám vagy öt Napirajz, nem ez lenne napi három blog fő témája hetekig, és nem emlegetnék fel még évekig, ha olcsó muníció kell a Fidesz ellen.

Hagyjuk már, elvtárs, kit nézel hülyének : D Aki disznókkal birkózik, sáros lesz, ez van.
süti beállítások módosítása