Így segíthetné egy kormány a fiatal vállalkozókat

2017. október 05. - Együtt Program

Képzeljünk el egy olyan Magyarországot, ahol a kormány nem akadályozza, hanem segíti, hogy az ötletedből vállalkozás lehessen. Mi lenne, ha az állam mentorokkal segítené a fiatal vállalkozókat, ha a lehetőséget látná bennük, nem pedig az ellenséget, aki úgyis csak átverné a kormányt?

va_llalkozo.jpg

Ma az állami propagandahírek világán kívüli életben nagyon nehéz vállalkozást beindítani. Mintha azt várná a kormány, hogy ne gondolkozzunk, ne legyenek önálló ötleteink, csak hajtsuk végre a föntről kiadott feladatot. Nagyon sok ötlet indult úgy, hogy nem sokan hittek abban, hogy megvalósul. Elon Muskot például, akinek nevéhez a Tesla fűződik, igen sok autóipari óriás nevette ki, és titulálta bogarasnak. Pedig egy jó vállalkozáshoz csak arra van szükség, hogy legyenek ötletek, és legyen lehetőség a megvalósításukra.

 

Az Együtt megígéri, hogy az első vállalkozások indítására állami mentorálási prorgramot hirdet annak érdekében, hogy az állam ne akadályozza, hanem támogassa az új vállalkozások keletkeztetését. Piaci szereplők bevonásával segítene jó üzleti tervet készíteni, bértámogatást és kedvezményes hiteleket biztosítana.

 

Egy modern, piacpárti államban nem szokatlan, hogy az állam segíti az induló vállalkozásokat, hiszen akik ilyeneket indítanak be, azoknak általában nem sok vállalkozói tapasztalatuk van. De ez nem lehet akadálya annak, hogy megvalósítsa az ötletét. Az adminisztrációs könnyítések pedig lehetővé teszik, hogy ti, a vállalkozók ötletekkel foglalkozzatok, ne a hivatalokba rohangálással. Egy ilyen programban fontos az átláthatóság és az is, hogy a lehető legtöbb ötlet kapjon állami segítséget, mert nem Mészáros Lőrincnek kell külön segítséget kapni, hanem a fiatal, lelkes, valódi újdonságot teremtő vállalkozóknak!

 

A fiatalok közül kevesen engedhetik meg maguknak, hogy fenn tudjanak tartani egy vállalkozást, ekkora tőkét nem mindenki tud gyűjteni. A világ fejlődik, a technológia egyre inkább a motorja a gazdaságnak és azok az államok, akik nem fektetnek bele az állampolgáraik tudásába, azok visszaszorulnak, a vállalkozni akarók pedig majd külföldre viszik az ötleteiket.

 

Az államnak saját érdeke, hogy minél többen vállalkozhassanak, a gazdasági szereplők bevonása pedig segít, hogy az ötlet meg is valósuljon. Semmi akadálya, hogy Magyarország is belépjen a start-up nemzetek körébe, és minél több olyan büszkesége legyen, mint a Prezi. De ehhez nyugodt körülményeket kell nyújtani a vállalkozóknak, és bátorítani az ötleteket. Azonban ezeknél a támogatásoknál az átláthatóság legmagasabb fokát kell biztosítani és garanciákat kell bevezetni, hogy a támogatások valóban oda jussanak, akik érdemesek rá. Ehhez nemzetközi példákat is meg kell vizsgálni.

 

Mi az Együttben egy ilyen programot akarunk megvalósítani. Az Együtt szeptember közepén mutatta be választási programját, ahol ezek a javaslatok is szerepelnek. A közel ötszáz ígéretünketitt olvashatjátok egy szabad és igazságos Magyarországról, amit együtt valóra váltunk Orbán Viktor leváltása után.

A bejegyzés trackback címe:

https://jovoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr4012930411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.