Együtt Program 2018

Rendelő háziorvos nélkül?

2018. február 02. - Együtt Program

Ha nem teszünk valamit, hamarosan szó szerint kihalnak a háziorvosok az országból. Pedig már egy kis változással is sokat javíthatnánk a helyzeten. Mindenki tudja, hogy orvoshiány van, ez különösen probléma a háziorvosoknál, ahol a tartósan betöltetlen állások száma folyamatosan 300 fölött van. És ez a helyzet egyre rosszabb lesz, hiszen tavaly a háziorvosoknak már 44%-a 60 év fölötti, és minden tizedik háziorvos már 70 is elmúlt. Szerencsére még sokan idős korukban is vállalják a hivatásukat, így kerültük el a katasztrófát eddig.

rendelo_ha_ziorvosne_lku_l_blog.jpg

Fiatal, magyarul is beszélő háziorvost legközelebb talán csak Londonban, mondjuk a Temze partján látunk. Pedig vannak fiatalok, akik orvosok is lehetnének, akár Magyarországon, netalántán még kistelepülésen is dolgoznának, de nem teszik. Mert ma nem adottak a körülmények. Mi az Együttben tudjuk, hogy az alábbi 5 lépéssel az ország elkerülhetné az egészségügyi katasztrófát.

  1. Azonnal megemeljük 25%-kal a praxispénzt

Ma a háziorvosok vállalkozóként működnek, viszont amit egy kisebb praxis működtetéséért kapnak, abból még a bérek és a legalapvetőbb költségek sem jönnek ki. Egy ilyen tűzoltás az egészségügy egészének újratervezéséhez képest aprópénz, és gyorsan cselekedve sokat enyhítene a problémákon.

 

  1. Támogatjuk a fiatal háziorvosokat

Ösztöndíjprogramokkal segítjük azokat a fiatal orvosokat, akik vidéken szeretnének háziorvosi praxist működtetni. Mivel a praxisok megvásárlása sokszor hatalmas terhet jelent, ezért az állam pályakezdői támogatói hitelt biztosíthatna ahhoz, hogy a nyugdíjba vonuló háziorvosok praxisait átvegyék a fiatalok.

 

  1. Praxisközösségek

Külföldön már bevált gyakorlat, hogy inkább nagyobb praxisokat hoznak létre a háziorvosok, ahol több orvos dolgozik együtt. Ha közösen szervezik meg az ellátást és az adminisztrációt, sokkal kevesebb papírmunkával nyújthatnak sokkal jobb ellátást a betegeknek.

 

  1. Emeljük a háziorvosi keretszámokat

A képzési rendszerhez is hozzá kell nyúlni. Négy év alatt megteremtjük a feltételeket, és évi 200 fős keretben képzünk majd háziorvosokat. A háziorvosi képzést vonzóvá kell tenni, hogy hosszabb távon kezeljük a folyamatos orvoshiányt.

 

  1. Modern feltételeket

Ötéves, országos programot indítunk a háziorvosi rendelők modernizálására, informatikai fejlesztésére, a háziorvoslát XXI. századi feltételeinek megteremtésér, a rendelők tulajdoni viszonyaitól függetlenül. Megfelelő körülmények nélkül nem tudnak rendesen dolgozni az orvosaink!

 

Az Együtt tavaly szeptemberben mutatta be választási programját, ahol, többek között, ezek a javaslatok is szerepelnek. Közel ötszáz választási ígéretünket itt olvashatjátok a szabad és igazságos Magyarországról. Orbán Viktor leváltása után ilyen országot építünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jovoneked.blog.hu/api/trackback/id/tr8713627666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása